Huolehdi veitsistäsi

Erittäin hyvä ja terävä veitsi tekee ruoanlaitosta mukavampaa. Ei ole mitään kurjempaa, kuin esimerkiksi leikata tomaattia tylsällä veitsellä. Täältä saat muutaman helpon vinkin veitsistäsi huolehtimiseen sekä terävyyden säilyttämiseen että palauttamiseen.

No.1

Skärbräda i trä eller plast. Genom ett bra underlag förstörs inte knivens egg.

No.2

Jos haluat kaapia leikkuulaudan puhtaaksi, voit käyttää terän takaosaa leikkaavan reunan sijaan, jotta terä ei tylsisty.

No.3

Puhdista veitset käsin heti käytön jälkeen. Näin vältät happohyökkäyksen, joka voi johtaa ruostumiseen.

No.4

Vältä astianpesukoneen käyttöä, sillä se ei ole hyväksi veitsille eikä astianpesukoneelle. Konetiskiaine sisältää usein sekä hankausainetta että suolaa, jotka kummatkin vaikuttavat veitsen ulkonäköön ja terävyyteen.

No.5

Teroita puikolla, hiomakivellä tai märkähiomakivellä. Teroittamalla veitsen säännöllisin väliajoin saat sen pysymään terävänä. Jos leikkaava reuna on päässyt todella tylsäksi, voit viedä veitsen kokeneelle teroittajalle. Se on monesti ainoa tapa pelastaa veitsi.

No.6

Älä leikkaa luita tai pakastettuja raaka-aineita – se voi vaurioittaa terää.

Veistä valitessa voi tuntua siltä, kuin eksyisi viidakkoon. Nykyään on paljon erinäköisiä, eri materiaaleista valmistettuja ja erihintaisia veitsiä. Miten veitsi valitaan? Kokosimme alle viisi erilaista veistä, jotka muodostavat hyvän perustan veitsilaatikkoosi.

Kockkniven

En riktigt bra kockkniv lägger grunden för din knivsamling. Den har mångsidiga egenskaper och kommer i flera olika storlekar, allt från 16 cm till 30 cm. Vilken storlek du ska ha beror såklart på hur de ligger i handen men även syftet. Stora råvaror som kött och rotfrukter kan behöva ett större blad, medan mjukare och mindre råvaror kan funka bra tillsammans med en mindre kockkniv.

Leipäveitsi

Se, mikä tekee leipäveitsestä ainutlaatuisen, on sen kaikenlaisille leiville täydellisesti sopiva sahalaitainen terä. Terän hampaiden ansiosta leipä ei murskaannu, vaan terä tarttuu kuoreen ja veitsi läpäisee leivän. On tärkeää huomioida, ettei paina veistä liian kovaa alaspäin, vaan sahaa leivän läpi ja antaa veitsen tehdä työn. Leipäveistä voi kuitenkin käyttää muuhunkin kuin vain leivän leikkaamiseen. Sahalaitaisen terän ansiosta happo ei kuluta veistä yhtä paljon kuin suorateräistä veistä. Voit siis vallan hyvin leikata leipäveitsellä esimerkiksi tomaattia.

Fileerausveitsi

Pitkä- ja kapeateräinen fileerausveitsi on täydellinen väline kalan käsittelyyn tai lihanpalan siistimiseen. Teriä on sekä taipuisia että jäykkiä, mutta täällä pohjoisessa joustavateräiset fileerausveitset ovat suosituimpia. Pitkän ja kapean terän avulla voit helposti tehdä pitkiä viiltoja juuri sinne, minne haluat, ja se sopii erinomaisesti esimerkiksi kalan nahan poistamiseen.

Vihannesveitsi

Vihannesveitsi on hyvä valinta juuresten ja muiden kasvisten leikkaamiseen. Veitselle on tunnusomaista korkea terä ja lyhyt kärki, mikä antaa sinulle tarkan hallinnan ja ohjauksen. Terä on myös pyöristetty, minkä ansiosta saat rullaavan kosketuksen leikkuulautaan – täydellinen ominaisuus yrttien pilkkomiseen.

Kuorimaveitsi

Veitsilaatikon pienin veitsi on tavallisesti kuorimaveitsi. Vaikka veitsen pituus on vain 6–10 cm, se on silti monipuolinen ja monien suosikki. Kärki on terävä ja leikkaava reuna ja terä suoria. Siksi veitsi sopii myös pienten raaka-aineiden tarkkaan leikkaamiseen. Kuorimaveitsi sopii moniin tarkoituksiin aina sipulin kuorimisesta kesän tuoreiden marjojen pilkkomiseen.

Meet the beauty brands


Mitä terästä ja millainen kahva minun tulee valita?

Jos haluat laadukkaan veitsen, valittavanasi on useita eri ominaisuuksin varustettuja materiaaleja. Kokosimme alle listan asioista, jotka kannattaa huomioida terää ja kahvaa valittaessa.

Stål

När det kommer till stål mäter man stålets hårdhet i HRC. Ett högt värde ger ett hårdare stål, vilket i sin tur ger skarpare om än känsligare knivar. Ett lägre HRC ger en kniv som tål lite mer. Japanska knivar har ett hårt stål, med ett värde som ligger runt 60 HRC. Detta ger en kniv som kan brynas och slipas i 12-15° vinkel. Alltså kan kniven bli oerhört vass, samtidigt är eggen dock känsligare för stötar. Västerländska knivar har ett mjukare stål, med ett värde på ungefär 55 HRC. En kniv med denna hårdhet klarar av lite tuffare behandling, men kanske inte det bästa valet när det kommer till finlir som kräver högre precision. De vanligaste knivarna brukar ligga på en hårdhet mellan 56-58 HRC. Detta passar både för hemmakocken och den professionella som är intresserad av en kniv som går att ta hand om utan att riskera ett alldeles för känsligt stål.

Skaft

Hur ett skaft är uppbyggt påverkar både tyngd och balanspunkt. Vanligt i Sverige är det västerländska skaftet. Detta skaft har en lite smalare rygg och vanligtvis rostfria nitar i skaftet, med en balanspunkt ungefär i mitten vilket passar bra för den som gillar att hålla lite längre fram på skaftet. Det japanska, eller orientaliska skaftet, har ingen metall i greppet vilket ger ett lättare skaft. På grund av detta ligger balanspunkten längre fram vilket gör den mest lätthanterlig när du har tumme och pekfinger framme på bladet. Det finns såklart även blandningar, eller hybrider, mellan dessa två typer av skaft. Ofta är då det yttre inspirerat av den japanska utformningen, medan innehållet av skaftet har bitar av metall för att påverka tyngdpunkten.

Our knife selection

Get inspired and find your style

 • Global Kuorimaveitsi GS-38 9 cm

  85,99 EUR
 • Global Yleisveitsi GS-11, joustava, 15 cm

  117,99 EUR
 • Satake Leipäveitsi Satake Houcho 24 cm

  67,90 EUR
 • Miyabi Santoku-kokkiveitsi 18 cm 6000 MCT

  279 EUR

Oppimalla teroittamaan varmistat, että sinulla on kotona aina täydellinen kokoelma teräviä veitsiä. Omien ja ystävien veitsien teroittaminen on myös täydellinen lahja! Mutta miten se tehdään? Veitset voidaan teroittaa monin eri tavoin. Kokosimme alle viisi tavallista tapaa.

Hiomakivi

Tämän lasketaan kuuluvat ehdottomasti parhaisiin tapoihin saada teräsveitset teräviksi.

Keraaminen teroituspuikko

Tällä menetelmällä voidaan hioa terä terävämmäksi, mikä sopii hyvin veitsille, joiden leikkaava reuna ei ole aivan tasainen.

Timanttiteroituspuikko

Tämä muistuttaa keraamista teroituspuikkoa, mutta soveltuu hyvin myös keraamisille veitsille.

Teräksinen teroituspuikko

Tämä sopii paremmin eurooppalaisille kuin japanilaisille veitsille, joiden kovaa terästä se voi sen sijaan vahingoittaa.

Veitsenteroitin

Sille, joka haluaa testata veitsiensä teroitusta, voi riittää halpa veitsenteroitin. Sillä voidaan saavuttaa perusterävyys, mutta ajan myötä se kuluu, eikä siitä ole enää hyötyä. Sen sijaan veitsenteroittimet ovat helppokäyttöisiä ja tekevät työn nopeasti.