VALAISTUSOPAS Huone huoneelta

Tiesitkö, että yhteen huoneeseen tarvitaan 5–10 valaisinta viihtyisän ja kodikkaan tunnelman luomiseksi? Yhdistämällä yleisvalaistukseen voimakkaita ja vähemmän voimakkaita valonlähteitä saamme huoneeseen yhtenäisen ja toimivan valaistuksen. Olemme koonneet tänne vinkkejä valaistuksen suunnitteluun – huone huoneelta



Olohuone

Olohuone on kodin kokoontumispiste. Siellä on tilaa seurustelulle, TV:n katselulle, lukemiselle, työnteolle ja levolle. Hyvä yleisvalo on välttämätön hyvän taustavalon luomiseksi. Täydennä valaistusta nojatuolin tai sohvan yhteyteen sijoitettavalla lukuvalaisimella, lisää voimakkaita toiminnallisia valaisimia sinne missä niitä tarvitaan ja luo tunnelmaa sijoittamalla nurkkiin pehmeästi ja lämpimästi valaisevia lamppuja.



Ruokailutila & keittiö

Jos ruokapöytä on keittiössä, on tärkeää yhdistää työvalaistukseen tunnelmavalaistus. Aloita valitsemalla hyvä yleisvalaisin ja lisää voimakkaita ja vähemmän voimakkaita valonlähteitä sinne missä niitä tarvitaan. Keittiötason yläpuolelle sopii voimakas valo ja ruokapöydän päälle pehmeä valo.

Viime aikojen seurauksena monet työskentelevät kotona keittiönpöydän ääressä. Siksi on tärkeää yhdistää ruokapöydän valaisimeen hyvä työvalo.



Makuuhuone

Myös makuuhuoneessa tarvitaan yleis- ja tunnelmavalaisimia sekä toiminnallisia valaisimia. Yleisvalo antaa huoneeseen taustavalon ja arjessa tarvittavaa valoa. Sängyn yhteyteen tarvitaan hyvät lukuvalaisimet, ja ikkunoihin ja nurkkiin kannattaa valita pehmeät ja tunnelmalliset valonlähteet.