VALAISTUSOPAS Valitse oikein

Saadaksesi haluamasi valon tarvitset – oikean valomäärän lisäksi – oikeanlaisen lampunvarjostimen, himmentimen ja oikeat lisätarvikkeet. Erilaiset lampunvarjostimet läpäisevät valoa eri tavoin. Valitse lampunvarjostin sen mukaan, mitä haluat valaisimelta.



… lampunvarjostin

Huomioi lampunvarjostinta valitessasi, että värin ja muodon lisäksi myös lampunvarjostimen valon läpäisy vaikuttaa merkittävästi huoneen tunnelmaan. Toiminnallinen valaisin tarvitsee valoa suuntaavan varjostimen, kun taas tunnelmavalaisimen tulee levittää valo laajemmalle huoneeseen.



...himmennin

Himmentää vai ei himmentää... Mitä pitää huomioida? Hyvän nyrkkisääntö on, että yleisvalo sopii hyvin himmennettäväksi. Näin huoneen taustavaloa voidaan säätää tarpeen mukaan. Myös muita valonlähteitä voidaan himmentää, joten mieti missä päin huonetta haluaisit säädellä valon määrää ja aloita suunnittelu!



...kattopistoke

Uusissa rakennuksissa on 1.4.2019 alkaen vaadittu uudenlaisia pistotulppia ja pistorasioita. 1.4.2019 jälkeen rakennetuissa taloissa tulee olla tietyntyyppinen pistotulppa ja sitä ennen rakennetuissa taloissa toisenlainen pistotulppa. Myymme kattopistokkeen nykyään erikseen, jotta voit valita juuri sinun taloosi sopivan mallin. Minkä mallin valitsen? Olemme koonneet alle listan kaikista saatavilla olevista pistotulpista ja kerromme, miten asennat ne.



DCL-pistorasia

DCL-pistorasia maadoitetaan aina, ja siihen sopivat sekä maadoitetut että maadoittamattomat pistotulpat. Valitse pistotulppa valaisimesi suojausluokan mukaan. Suojausluokitus on merkitty valaisimeen merkinnällä I tai II. Luokka I tarkoittaa maadoitettua ja luokka II maadoittamatonta. Valitse pistotulppa, jossa on sama luokitus kuin valaisimen suojausluokituksessa.



Vanhat pistorasiat – maadoitetut

Onko sinulla vanha, maadoitettu pistorasia? Siihen sopivat sekä maadoitetut että maadoittamattomat pistotulpat. Valitse pistotulppa valaisimesi suojausluokituksen mukaan. Suojausluokitus on merkitty valaisimeen merkinnällä I tai II. Luokka I tarkoittaa maadoitettua ja luokka II maadoittamatonta. Valitse pistotulppa, jossa on sama luokitus kuin valaisimen suojausluokituksessa.



Vanhat pistorasiat – maadoittamattomat

Onko sinulla vanha, maadoittamaton pistorasia? Suosittelemme kattovalaisinta, jonka suojausluokka on II, ja maadoittamatonta pistotulppaa. Ota tarvittaessa yhteyttä sähköalan ammattilaiseen.