VALAISTUSOPAS Sanalista

Lamppuja ja niiden ominaisuuksia koskevissa teksteissä toistuvat sanat, kuten luumen, watti ja kelvin. Mitä ne tarkoittavat? Olemme koonneet tänne sanoja ja käsitteitä ja kerromme, mitä ne tarkoittavat.



LUUMEN (LM)

Valon määrän eli valovirran mittari on nimeltään luumen, ja se kertoo kuinka paljon valoa valonlähde tuottaa.



WATTI (W)

Watit kertovat lampun tehon. Mitä enemmän watteja, sitä enemmän valaisin kuluttaa sähköä. Hehkulampussa 10%:a energiasta muuttuu valoksi ja loput lämmöksi. Tehokkaat halogeenilamput, energiansäästölamput ja LED-lamput muuttavat enemmän energiaa valoksi. 60 watin hehkulamppu voidaan korvata 11–13 watin energiansäästölampulla, ja valovirta pysyy silti samana.



KELVIN (K)

Kelvin kertoo lampun värilämpötilan eli valon värin. Tavallisimmat valon värit ovat lämmin valkoinen ja valkoinen. Mitä korkeampi värilämpötila, sitä kylmempi on lampun tuottaman valon väri. Korkea värilämpötila antaa paremman värintoiston ja terävyyden.



HIMMENNETTÄVÄ

Kaikki valaisimet ovat himmennettäviä, jos niihin liitetään ulkoinen himmennin ja jos tuotetiedoissa ei muuta mainita. Valonlähde ratkaisee, onko valaisin himmennettävissä vai ei.



IP-LUOKITUS

IP-luokitus kertoo laitteen koteloinnin tiiviyden sekä sen, miten laite on suojattu vieraiden esineiden osalta ja vedeltä. Pölyhiukkaset lasketaan vieraiksi esineiksi.



CE

Merkintä takaa, että tuote täyttää tuotetta koskevien EU:n direktiivien ja asetusten olennaiset vaatimukset.