VALAISTUSOPAS Valaistus

Eri huoneissa tarvitaan erilaisia valaisimia. Kylpyhuoneen peilivalaisin ei sovi makuuhuoneeseen, ja makuuhuoneen valaisin antaa riittämättömän valon kylpyhuoneeseen. Oletko ajatellut, että myös yhdessä ja samassa huoneessa tarvitaan erilaisia valaisimia?

Olohuoneen tunnelmavalaisin tarvitsee rinnalleen lukulampun, ja keittiössä tarvitaan ruokapöydän valaisimen lisäksi valaisin keittiötason yläpuolelle. Olemme koonneet alla olevaan listaan erityyppisiä valaisimia ja ohjeita valon määrän valitsemiseen.



Yleisvalaistus

Valon määrä: 430 – 800 lm
Värilämpötila: 2500 – 3000 K

Haluatko erittäin voimakkaan valon? Valitse 1000 lm.

Mikäli katossasi on halogeenispotit, voidaan ne korvata tehokkailla halogeenilampuilla. LED-tekniikka kehittyy nopeasti, joten pidä silmällä myös uusia LED-tuotteita.

Yleisvalo tai yleisvalaisin viittaa niihin valaisimiin, usein kohdevalaisimiin tai kattovalaisimiin, jotka antavat huoneeseen taustavalon.



Tunnelmavalaistus

Valon määrä: 125 – 800 lm
Värilämpötila: 2500 – 3000 K

Valitse energiansäästö- tai LED-lamppu. Useimmat LED-lamput toimivat myös himmentimen kanssa.

Mikäli haluat himmentää valaistusta romanttista kynttiläillallista varten, valitse halogeenilamppu. Myös tietyt himmennettävät, valon määrältään korkeat LED-lamput, ovat hyvä valinta.

Ruokapöydän ja sohvaryhmän valaistusta olisi hyvä voida himmentää halutun tunnelman saamiseksi.



Toiminnallinen valaistus

Valon määrä: 430 – 1000 lm
Värilämpötila: 2700 – 4000 K

Työvalaisin: Energiansäästölamput, LED-lamput tai pienloistelamput.

Kylpyhuoneen valaisin: Kiinnitä huomiota oikeaan IP-luokitukseen.

Lukuvalaisin: Valitse energiansäästö- tai LED-lamppu.

Täydennä yleisvalaistusta ja tunnelmavalaistusta toiminnallisilla valaisimilla siellä, missä tarvitaan erittäin voimakasta valoa.