Osa 3 Vaatteet juoksulenkille

Kuinka suuri merkitys on teknisillä vaatteilla? Treeniä varten napataan usein päälle vanha ja kulunut vaate, mutta hyvät treenivaatteet tekevät juoksusta sekä hauskempaa että helpompaa. Vaatteiden tulee hengittää ja siirtää kosteutta pois vartalolta – tavallinen puuvilla ei sitä tee. Olemme koonneet tänne vinkkejä treenivaatteiden valintaan sekä kerromme, miksi juoksulenkillä ei kannata käyttää vanhoja ja kuluneita vaatteita.



Tekniset vaatteet

Treenivaatteet ja tekniset vaatteet siirtävät kosteutta pois vartalolta erityisen tekniikan avulla. Ei-tekniset vaatteet tai luonnonmateriaalista, kuten puuvillasta, valmistetut vaatteet tuntuvat hikisinä painavilta, sillä niiden kykyä siirtää kosteutta pois ei ole sovitettu treeniä varten. Jopa puuvillasukat voivat aiheuttaa hiertymiä pitkillä juoksumatkoilla. Tekniset vaatteet ovat hyvä valinta, jotta juoksulenkistä ei tule raskasta ja hikistä!



Pukeudu sään mukaan

Kun ulkona on kylmä, pukeudu mieluummin kerroksittain kuin yhteen paksuun puseroon. Kosteus siirtyy paremmin kahden ohuen kuin yhden paksun kerroksen läpi. Kerrospukeutuminen on myös lämpimämpi vaihtoehto – vartalo lämmittää kerrosten väliin jäävän ilman, ja vaatteet auttavat sinua säilyttämään lämmön. Mitä enemmän kerroksia, sitä parempi lämmöneristys. Juoksutakki antaa sinulle kuorikerroksen, joka pikemminkin murtaa ilmanvastusta kuin lämmittää. Usein tarvitaan vähemmän kerroksia kuin uskoisit – on parempi olla ensimmäiset kymmenen minuuttia hieman kylmissään kuin koko loppumatka kuumissaan.



Layers on layers

+15 astetta
Yli 15 asteen lämpötilassa riittävät yleensä shortsit ja hihaton pusero tai T-paita. Vaikka olo tuntuisi juoksulenkin alussa viileältä, tulee sinun pian lämmin!

5–10 astetta
Nyt on olla hyvä pukeutua pitkiin trikoisiin ja tekniseen puseroon. Tuulisella säällä voit lisätä asuun vielä kevyen tuulitakin.

0–5 astetta
Nyt tarvitaan trikoot/tekniset housut, tekninen pusero ja tuulitakki. Viimeistele asu pipolla tai otsapannalla.

Pakkanen
Pakkassäällä juoksemiseen suosittelemme vuorillisia trikoita tai housujen alle puettavia pitkiä teknisiä alushousuja. Yläosaan puetaan tekninen pusero, ohut välikerroksen vaate ja tuulitakki. Lisäksi tarvitaan pipo, käsineet ja ohut kaulahuivi/buff-huivi.



Kompressio – vai ei kompressiota?

Kompressiotreenivaatteet saavat vartalon lämpenemään nopeammin. Lihasten tulee olla treenin aikana lämpimät ja pehmeät vammojen ja ongelmien ehkäisemiseksi, ja kompressiovaatteet auttavat vartaloa antamaan lihaksille sen mitä ne tarvitsevat. Vaatteet myös tukevat lihaksia ja auttavat vartaloa säilyttämään oikean asennon liikkuessasi.



Kompressiosukat suojaavat jalkojasi pieniltä naarmuilta, haavoilta ja punkeilta. Hyvä valinta sinulle, joka juokset mielellään maastossa!



Milloin tarvitaan kompressiovaatteita? Kompressiovaatteet ovat hyvä valinta silloin, kun haluat vauhdittaa verenkiertoa tai tukea lihaksia treenin aikana. Kompressiovaatteet voivat helpottaa treeniä, edistää lihasten palautumista ja ehkäistä jäykkyyttä. Kompressiovaatteita on paljon erilaisia – sukkia sinulle, joka haluat keskittää kompression jalkoihin ja nilkkoihin, sekä vaatteita urheiluliiveistä treenitrikoisiin sinulle, joka haluat hyödyntää kompressiota koko vartalolla. Mahdollisuuksia on paljon – kokeile ja löydä sinulle sopiva!