OSA 1 Juoksukengät ja juoksuaskel

Juoksetko metsässä vai asfaltilla? Juoksetko lyhyitä vai pitkiä matkoja? Miten ja missä juokset vaikuttaa juoksukenkien valintaan. Juoksulenkillä voi tietenkin olla sekä metsäpolkuja, asfalttia että soraa, mutta etupäässä asfaltilla juokseva tarvitsee paremmin vaimennetun kengän kuin hän, joka viihtyy parhaiten metsässä.



Juoksukengät asfaltille

Kova alusta rasittaa vartaloa enemmän, mikäli kengät eivät ole riittävän vaimentavat. Keskipitkiä lenkkejä juoksevalle aloittelijalle suositellaan painavahkoa ja hyvin vaimennettua kenkää. Kovaa vauhtia juokseva tarvitsee kevyen, mutta hyvin vaimennetun kengän.



Juoksukengät metsään ja maastoon

Pehmeällä alustalla juostessa ei tarvita yhtä paljon vaimennusta. Silloin tarvitaan paksu pohja, joka antaa hyvän pidon puiden juurilla, kivillä tai märillä lehdillä. Erittäin epätasaisessa maastossa juoksevan tulisi valita tukeva, jalan kiertymisiä ja venähdyksiä ehkäisevä kenkä.



Juoksukengät pitkille matkoille

Pitkiä matkoja juoksevan kannattaa usein valita hieman painavampi kenkä, jossa on hyvä vaimennus ja tukeva malli. Pitkät matkat edellyttävät vartalolta kestävyyttä, ja siksi kannattaa valita hyvin jalkaa tukevat kengät.



Juoksukengät lyhyille matkoille

Lyhyitä matkoja juokseva voi usein valita kevyen, askellusta helpottavan kengän. Kevyillä kengillä on helppo pitää yllä kovempaa vauhtia.