Osa 4 Aloittelija – pidä juoksuharjoittelu rentona

Vain sinä päätät, miltä juoksuharjoittelusi näyttää. Juoksulenkin ei tarvitse olla kymmentä kilometriä, viittä kilometriä suoralla tiellä tai intervallitreeniä valaistulla juoksuradalla. Voit ottaa juoksuaskeleita kesken pitkän kävelylenkin tai aloittaa juoksemalla kilometrin tai kaksi. Tämä on usein hellävarainen ja helppo tapa aloittaa juoksuharjoittelu. Huomaat ehkä, että jaksat pidempään kuin mitä ensin luulit. Tai että alku on todella raskasta. Sopeuta treeni omien tarpeidesi mukaan – älä vaadi itseltäsi liikaa.

Jotkut tarvitsevat treeniohjelman päästäkseen juoksemisessa alkuun. Jotkut juoksevat kun siltä tuntuu. Katkaise arkipäivä vaihtamalla treenivaatteisiin ja lähtemällä kävelylle ja huomaat, että haluatkin juosta, tai lähde loppuviikosta suunnittelemallesi pitkälle juoksulenkille – molemmat ovat hyväksi sekä keholle että mielelle.

Juokse yhdessä kaverin kanssa tai juokse yksin. Kuuntele samalla kiinnostavaa äänikirjaa tai anna luonnon äänten sanella vauhtisi. Juokse jotakin tavoitetta kohti – olipa se sitten kotiin toimistolta tai yksi kilometri enemmän – juokse ilman selvää päämäärää. Tee juoksusta aktiviteetti, joka antaa sinulle aikaa oman kehosi ja omien ajatustesi kanssa, tai hetki, jonka vietät ystävien kanssa. Löydä uusia metsäpolkuja tai kilpaile itseäsi vastaan suorilla tieosuuksilla. Kokeile ja löydä sinulle parhaiten sopiva tapa!