Elloksen matto-opas Huone huoneelta

Huone ja huonekalut vaikuttavan maton valintaan ja sijoitukseen. Sisustus ja tyyli määrittelevät maton värin, kuvion ja tyylin – huomioi, että mattoa voidaan käyttää sekä kokonaisuuden viimeistelyyn että katseenvangitsijana. Valitessasi mattoa pidä mielessäsi huoneen pohjaratkaisu ja huoneessa olevat huonekalut. Tänne olemme koonneet vinkkejä kaikkiin huoneisiin.

Olohuone

Matto tekee sohvaryhmästä sekä tyylikkään että kodikkaan. Nyrkkisäännön mukaan maton ei tule olla sohvan leveyttä lyhyempi. Alla olevat kuvat näyttävät, miten erilaiset matot voidaan sijoittaa erilaisten sohvaryhmien yhteyteen.

Makuuhuone

Sängyn alle sijoitettava matto luo huoneeseen pehmeää ja harmonista tunnelmaa, ja matolle on mukava laskea jalat aamuisin. Anna maton ulottua vähintään 50 cm:n päähän sängyn molemmilla sivuilla sekä jalkopäässä. Sijoita mielellään 2/3-osaa matosta sängyn alle, kuten alla näkyvässä kuvassa.

Jos sinulla ei ole riittävän suurta mattoa, voit sijoittaa sängyn molemmille sivuille pienemmän maton. Matot kehystävät sänkyä, pehmentävät huoneen tunnelmaa ja helpottavat pölyjen puhdistusta.

Ruokailutila

Ruokailutilan mattoa valitessa huomioidaan usein vain pöydän koko ja unohdetaan tuolit kokonaan. Ruokailuryhmä näyttää ahtaalta ja tuolien jalat juuttuvat maton reunaan, jos matto on liian pieni. Huomioi, että tuolit pitää pystyä vetämään esiin istuutumista varten ilman, että ne osuvat maton reunaan. Katso alla olevasta kuvasta kuinka pitkälle maton pitäisi ulottua suhteessa pöytään ja tuoleihin!

Mistä tiedän oikeat mitat? Mittaa pöydän pituus ja leveys tai halkaisija ja lisää siihen tuolien syvyys, niin näet kuinka pitkä ja leveä maton pitäisi olla.