Elloksen matto-opas Puhdistus & hoito

Mattojen puhdistus & hoito

Matolla edestakaisin vedettävät tuolinjalat, jalkojen mukana nukkaan kulkeutuva lika ja raskaat, painaumia jättävät huonekalut rasittavat mattoja joka päivä. Voit kuitenkin tehdä monia asioita pitääksesi maton pitkään kauniina ja hyväkuntoisena. Lue hoito-ohjeet alta!



Imuroi säännöllisesti

Maton puhdistukseksi riittää useimmiten imurointi. Käytä harjasuulaketta ja vähennä hieman tehoa imuroinnin helpottamiseksi. Puhdistuksen lisäksi imurointi kohottaa maton nukkaa ja saa sen näyttämään tasaiselta ja kauniilta!



Kääntele mattoa

Auringonvalo haalistaa mattoa ja huonekalujen jalat kuluttavat sitä. Kääntele mattoa tasaisin väliajoin, jotta se kuluu tasaisesti.



Poista tahrat

Viskoosi- ja Tencel-matot eivät kestä nesteitä, joten käytä mielellään tekstiilien kyllästysainetta suojataksesi ne kosteudelta ja tahroilta. Kokeile kyllästysainetta ensin maton kulmaan nähdäksesi miten matto reagoi aineeseen. Jos mattoon kuitenkin tulee tahra (kenellepä ei sattuisi vahinkoja?), käsittele se huonekalutekstiileille tarkoitetulla tahranpoistoaineella.



Voiko matot pestä koneessa?

Useimpia mattoja ei voi pestä kotona. Villa- ja viskoosimatot tulee viedä pesulaan. Puuvillamatot voidaan pestä tavallisessa pesukoneessa, mikäli kone kestää niiden painon.



Villamatot voidaan viedä talvella lumeen nukka alaspäin. Sen jälkeen lika tampataan pois mattopiiskalla. Helppoa ja kätevää!