Paistinpannu on usein yksi keittiön käytetyimmistä ruoanlaittovälineistä, ja ehkä jopa yksi rakastetuimmista. Eri materiaaleista valmistettujen ja erityyppisten paistinpannujen valikoima on laajempi kuin koskaan. Mikä paistinpannu kannattaa valita? Tästä oppaasta löydät tietoa erilaisten paistinpannujen materiaaleista, hoito-ohjeista ja käyttökohteista – jotta löydät itsellesi sopivan pannun.

Gjutjärnspanna

EN TROGEN FÖLJESLAGARE

Oikein hoidettu valurautapannu on ikuinen. Jotkut valurautapannut ovat jopa periytyneet sukupolvelta toiselle! Huokoisen pinnan ansiosta valurautapannu imee hyvin rasvaa, joka muodostaa ajan myötä luonnollisen tarttumattoman pinnoitteen ja suojaa pannua ruosteelta. Materiaalin lämpeneminen kestää hetken, mutta pannu pitää lämmön pitkään ja tasaisena. Siksi voit hyvin paistaa hieman alemmalla lämmöllä. Valurautapannulla voit valmistaa useimpia ruokia aina jauhelihakastikkeesta paistettuihin vihanneksiin. Panosta valurautapannuun ja saat kestävän, uskollisen ja pitkäikäisen kumppanin!

Valurautapannun hoito

Valurautapannun puhdistukseen ei tarvitse koskaan käyttää astianpesuainetta. Aine voi liuottaa paistamisen aikana muodostuneen pinnoitteen. Kuuma vesi ja tiskiharja riittävät. Mikäli pannu tuntuu "kuivalta", voitele se pienellä määrällä öljyä. Pyyhi sen jälkeen ylimääräinen öljy pois talouspaperilla. Valurautapannu on kuin uusi!

Valurautapannun hoito

Valurautapannun puhdistukseen ei tarvitse koskaan käyttää astianpesuainetta. Aine voi liuottaa paistamisen aikana muodostuneen pinnoitteen. Kuuma vesi ja tiskiharja riittävät. Mikäli pannu tuntuu "kuivalta", voitele se pienellä määrällä öljyä. Pyyhi sen jälkeen ylimääräinen öljy pois talouspaperilla. Valurautapannu on kuin uusi!

Hiiliteräs

KOKKIEN SUOSIKKI

Hiiliteräspannut ovat jo pitkään olleet suosikkeja ravintoloiden keittiöissä, ja niiden suosio kasvaa myös kotikokkien keskuudessa. Pannu on valmistettu pääosin hiilestä, mutta mukana on myös jonkin verran rautaa, mikä antaa pannulle ominaisuuksia, jotka sopivat täydellisesti suurta tarkkuutta vaativaan ruoanlaittoon. Hiiliteräspannu tulee valurautapannun lailla myös rasvapolttaa. Rasvapoltto tekee pannusta tummemman, melkein mustan, mikä parantaa pannun paisto-ominaisuuksia. Pannu vain paranee, kun sitä käytetään usein ja paljon! Hiiliteräspannu mukautuu nopeasti lämpötilan muutoksiin, mikä sopii hyvin paistaessasi täydellistä pihviä. Pannu kannattaa kuitenkin lämmittää varovaisesti, jotta sen pohja ei ajan kuluessa muutu kuperaksi ja epätasaiseksi.

Hiiliteräspannun hoito

Kuten valurautapannua, ei myöskään hiilirautapannua tule koskaan pestä astianpesukoneessa tai astianpesuaineella, sillä ne pilaavat muodostuneen pinnoitteen. Anna pannun jäähtyä ensin ja puhdista sen jälkeen kuumalla vedellä. Kuivaa pannu aina pyyhkeellä ruostumisen ehkäisemiseksi. Vältä nopeita lämpötilaeroja, sillä pannu reagoi siihen nopeasti ja saattaa kupertua.

Rasvapolta hiiliteräspannu

Rasvapolta hiiliteräspannu ennen käyttöönottoa. Varmista, että pannu on puhdas ja kuiva ja anna sen lämmetä. Pannun alkaessa hieman savuta, voit kaataa pohjalle tilkan neutraalia öljyä ja levittää sen. Jatka pannun öljyämistä, noin 5–6 kertaa pitäisi riittää. Pannun tulisi nyt olla täysin musta. Anna pannun jäähtyä ja pyyhi jäljelle jäänyt öljy pois talouspaperilla. Valmista!

Ruostumaton teräs

MELKEIN KUIN GRILLAISI

Ruostumattomalla teräspannulla ja grillaamisella on paljon yhteistä, vaikka ne eroavatkin toisistaan. Rasva ei imeydy pannuun, koska teräksessä ei ole avoimia huokosia. Siksi sinun tulee aina lisätä rasvaa, kuten öljyä tai voita, jotta ruoka ei pala pohjaan. Mutta kuten grillatessa, voi raaka-aine silti ensin tarttua kiinni. Odota siksi raaka-aineen kypsymistä ennen sen kääntämistä, jotta huokoset ehtivät sulkeutua ja syntyy paistettu pinta.

Ruostumaton teräspannu sopii hyvin monenlaiseen ruoanlaittoon, aina paistetusta lohesta pastakastikkeisiin. Ruostumattomassa teräspannussa on nopea ja tasainen lämmönjako, joten voit aloittaa ruoanlaiton lähes välittömästi. Tällä pannulla on erilaisia rakenteita, mutta parhaan lämmön jakautumisen antaa niin sanottu sandwich-pohja. Sandwich-pohjassa on vuorotellen alumiinia ja ruostumatonta terästä. Alumiini jakaa lämmön nopeasti ja kestävässä teräksessä on magneettisia ominaisuuksia.

Non-stick-pinnoite

HELPPOA RUOANLAITTOA

Paistinpannu tarttumattomalla pinnoitteella on todella nimensä mukainen. Mikäli sinulla on ongelmia tiettyjen raaka-aineiden tarttumisesta kiinni paistettaessa, on paistinpannu non-stick-pinnoitteella täydellinen valinta. Paistamiseen tarvitaan hyvin vähän rasvaa, jos ollenkaan. Pannut ovat kuitenkin herkkiä korkeille lämpötiloille, jotka voivat vahingoittaa pinnoitetta. Siksi ne sopivat paremmin vihannesten ja kalan kypsennykseen. Ne eivät tarvitse yhtä korkeaa lämpöä kuin muut raaka-aineet. Pannukakkujen paistaminen pannulla, jossa on tarttumaton pinnoite, on todella kätevää! Non-stick-pinnoitetut paistinpannut eivät ole pitkäikäisiä, koska ne ovat herkkiä korkeille lämpötiloille. Mikäli pinnoite alkaa irrota, on aika hankkia uusi pannu. Jos et halua valita tarttumattoman pinnoitteen ja pitkän käyttöiän välillä, tutustu kova-anodisoituun alumiiniin. Prosessi luo kestävän ja kovan paistinpannun säilyttäen non-stick-pinnoitteen vaikutuksen.

Kuinka parhaiten hoidat non-stick-pinnoitettua paistinpannua

Käytä vain puisia, muovisia tai silikonisia ruoanlaittovälineitä välttääksesi vahingoittamasta pannun pintaa. Anna pannun jäähtyä ennen puhdistamista. Huuhtele lämpimän veden alla ja pese käsin astianpesuaineella. Älä koskaan käytä puhdistukseen teräsvillaa tai astianpesukonetta, sillä ne voivat vahingoittaa pinnoitetta.

Keraaminen pinnoite

HIEMAN KOVEMPI

Keraaminen paistinpannu muistuttaa monella tapaa pinnoitettua paistinpannua, mutta sitä voidaan käyttää korkeissa lämpötiloissa ilman, että pinnoite vahingoittuu. Ne ovat kovempia ja kestävämpiä, mutta niissä on silti non-stick-pinnoitteen vaikutus. Sen ansiosta voit käyttää vähemmän rasvaa ruoanlaitossa ilman, että ruoka palaa pohjaan. Koska keraaminen pinnoite kestää korkeampaa lämpöä, se sopii hyvin lihan, esimerkiksi palapaistin, tai kanan paistamiseen.

Keraamisen paistinpannun hoito

Käytä mieluiten puisia, muovisia tai silikonisia ruoanlaittovälineitä välttääksesi vahingoittamasta pinnoitetta. Anna pannun jäähtyä kunnolla ennen kun peset sen lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella.

Discover our brands

Millainen pannu minun tulee valita?

Paistinpannuilla on monta erilaista käyttötarkoitusta. Mieti, millaista ruokaa valmistat eniten, ja valitse paistinpannu sen mukaan. Alla luetellaan yleisimmät pannutyypit ja niiden käyttötarkoitus.

Haudutuspannu

Haudutuspannulle on ominaista korkeat ja suorat reunat, ja niissä on usein kansi. Haudutuspannussa yhdistyvät paistinpannun ja kattilan parhaat puolet. Pannu sopii erinomaisesti hauduttamiseen tai muhennosten valmistamiseen, mutta sopii hyvin myös paistamiseen tai keittämiseen. Korkeiden reunojen ansiosta sopii tämäntyyppinen pannu täydellisesti kastiketta sisältävien ruokien, kuten pastakastikkeen tai kanapadan, valmistamiseen.

Paistinpannu

Kenties yleisin pannu kotikeittiössä. Klassisessa mallissa on hieman korkeammat, pyöristetyt reunat, joiden ansiosta ruoka liukuu helposti pannulta lautaselle. Keittiön kätevä yleispannu, joka sopii moneen käyttöön aina kalan ja kanan paistamisesta kananmunien ja vihannesten paistamiseen.

Grillipannu

Tuo grilli keittiöön! Grillipannun uurrettu pohja antaa raaka-aineelle klassiset grilliraidat. Ylimääräinen öljy valuu pannun pohjalle. Nämä pannut on usein valmistettu valuraudasta, jotta ne kestävät todella korkeita lämpötiloja. Täydellinen kaikkeen grillaamiseen – pihvien, kevätvihannesten tai juuston grillaamiseen.

Wokkipannu

Wokkipannussa on leveä pohja ja ulkonevat reunat. Nimensä mukaisesti pannu sopii erinomaisesti wokkaamiseen, mutta myös riisiruoille. Korkeiden reunojen ansiosta voit helposti sekoittaa pannun sisältöä. Pannu, joka sopii täydellisesti ruoanlaittoon isommallekin joukolle!

Valurautapadat

Valurautapata sopii moneen käyttöön. Aloita maukkaan syyspataruoan valmistaminen liedellä ja anna sen sitten valmistua uunissa. Kokeile pataleivän paistamista padassa!

Savipadat

Klassinen savipata on ollut käytössä jo pitkään, sitä kutsutaan jopa roomalaiseksi padaksi. Tässä padassa voit valmistaa kaikenlaisia ruokia, esimerkiksi kanaa juureksilla. Valmistele ainesosat, laita ne pataan ja pata uuniin. Ruoanlaitto ei voi olla tämän helpompaa!

Our pans & pots selection

 • Staub Pata La Cocotte pyöreä, syvyys 24 cm, 4,8 l

  279 EUR
 • Dorre Valurautapata Gretl

  74,99 EUR
 • Smeg Paistinpannu, halkaisija 24 cm

  129 EUR
 • Markus Aujalay Paistinpannu Classic 28 cm

  69,99 EUR
 • Demeyere Paistinpannu Alu Pro 5, 28 cm

  109 EUR
 • Culimat Paistinpannu Culimat Non-Stick Mathias Dahlgren, 28 cm 5-Ply

  190,90 EUR
 • Satake Paistinpannu kevyttä valurautaa Honeycomb Non-Stick -pinnoitteella, 30 cm

  100,90 EUR
 • Ballarini Paistinpannu Ballarini 28 cm

  93,95 EUR
 • Demeyere Kannellinen Alu Pro 5 -haudutuspannu 28 cm

  159 EUR
 • Scanpan Kannellinen paistokasari Pro IQ 28 cm

  315,99 EUR
 • Culimat Wok Culimat Mathias Dahlgren, 30 cm 5-Ply

  223,90 EUR
 • Scanpan Paistinpannu Fusion 5, 28 cm

  176,99 EUR
 • Scanpan Uunivuoka Fusion 5 roaster, induktio 35 x 24 cm

  252,99 EUR
 • Demeyere Kattila Mini, 12 cm 0,6 l

  25 EUR
 • Culimat Sauteuse Culimat Mathias Dahlgren, 18 cm 5-Ply

  134,90 EUR
 • Demeyere Sauteuse-kattila ilman kantta Atlantis 7, 24 cm, 3,3 l

  239 EUR
 • Culimat Paistinpannut Culimat 28 & 20 cm Mathias Dahlgren C3+ 5-Ply, 2 kappaleen setti

  259,99 EUR
 • ZWILLING Kattila Pico lasikannella 1 l, 14 cm

  29,95 EUR