Ostoskori
A better choice

Kestävät materiaalit

Tuotteen ympäristövaikutukset määrittyvät osin materiaalivalinnan mukaan. Tietyillä materiaaleilla on pienempi ympäristövaikutus, koske ne eivät edellytä yhtä paljon kemikaaleja, energiaa ja vesihöyryä kuin muut. Työskentelemme aktiivisesti lisätäksemme kestävän kehityksen mukaisten materiaalien osuutta, sillä ne ovat parempi valinta sekä sinulle että ympäristölle. Jotta tuote voidaan luokitella A Better Choise -tuotteeksi, tulee sen sisältää vähintään 50 % kestäviä materiaaleja. Lue alta lisää kestävän kehityksen mukaisista materiaaleistamme.

Ekologinen puuvilla
Ekologinen puuvilla on viljelty ilman kemiallisia torjunta-aineita, keinotekoisia lannoitteita ja geenimanipuloituja organismeja (GMO). Puuvillan ympäristövaikutukset ovat pienemmät ja se on parempi valinta sekä puuvillanviljelijälle, ympäristölle että sinulle asiakkaana. Kaikki Elloksen ostama ekologinen puuvilla on sertifioitu Global Organic Textile Standardin (GOTS) tai Organic Content Standardin (OCS) mukaan. Sertifiointia tarkkailee riippumaton organisaatio, joka varmistaa sekä puuvillaan jäljitettävyyden että ekologisuuden.

Kierrätetty puuvilla
Puuvillaa voi kierrättää monin tavoin. Se saadaan joko tekstiilituotannon ylijäämäpaloista tai käytetyistä tekstiileistä, jotka ovat saaneet uuden elämän mekaanisen kierrätyksen avulla. Kierrätettävät tekstiilit hajotetaan, kehrätään uudeksi langaksi ja käytetään sen jälkeen uusiin tekstiileihin. Kierrätetyn puuvillan käyttö vähentää ympäristövaikutuksia välttämällä uusien raaka-aineiden käyttöä sekä käyttämällä vähemmän vettä, energiaa ja kemikaaleja. Laadun säilyttämiseksi kierrätettyyn puuvillaan tulee sekoittaa muita materiaaleja. Jäljitettävyyden varmistamiseksi Ellos käyttää kierrätetyn materiaalin sertifiointeja, kuten Global Recycling Standard (GRS) ja Recycling Claim Standard (RCS).

BCI-puuvilla
Ellos on ollut vuodesta 2015 asti Better Cotton Initiative (BCI) -ohjelman jäsen. BCI on voittoa tavoittelematon ohjelma, joka kouluttaa puuvillanviljelijöitä ja edistää kestävän puuvillantuotannon periaatteita. BCI pyrkii työllään vähentämään veden ja kemikaalien käyttöä puuvillan viljelyssä sekä parantamaan puuvillasatoja ja työntekijöiden työolosuhteita. Lue lisää täältä: www.bettercotton.org.

Lyoselli (Tencel®)
Lyoselli on eukalyptuspuun selluloosakuitu. Eukalyptuspuu kasvaa nopeasti ilman keinotekoisia torjunta-aineita ja keinokastelua. Kuidun tuotannon ympäristövaikutukset ovat monia muita tekstiilikuituja pienemmät, sillä sen valmistuksessa käytetään vähemmän vettä, energiaa ja kemikaaleja. Lisäksi valmistus tapahtuu suljetussa järjestelmässä, jossa lähes kaikki kemikaalit voidaan käyttää uudelleen. Lyoselli on biologisesti hajoava ja kestävän kehityksen kannalta parempi vaihtoehto kuin viskoosi. Lenzing-lyoselli tunnetaan nimelläTencel®, ja silloin myös raaka-aine on FSC- tai PEFC-sertifioitua.

Kierrätetty polyesteri
Polyesterikuitu valmistetaan öljystä, joka on uusiutumaton resurssi. Kierrätetty polyesteri on kestävämpi vaihtoehto, ja se valmistetaan useimmiten kierrätetyistä PET-muovipulloista tai ylijäämätuotannosta. Kemiallisesti kierrätetyn polyesterin avulla materiaali saadaan uusiokäyttöön ilman, että kuidun laatu muuttuu. Kierrätetty polyesteri on parempi valinta, sillä siinä ei hyödynnetä uusia raaka-aineita ja sen valmistuksessa käytetään vähemmän vettä, energiaa ja kemikaaleja. Jäljitettävyyden varmistamiseksi ja sisällön todentamiseksi Ellos käyttää kierrätetyn materiaalin sertifiointeja, kuten GRS ja RCS.

Kierrätetty polyamidi
Polyamidi on öljypohjainen tekokuitu. Kierrätetty polyamidi saadaan alun perin ylijäämätuotannosta tai vanhoista kalaverkoista, jotka ovat saaneen uuden elämän kemiallisen kierrätyksen avulla. Kuidun laatu on yhtä hyvä kuin uuden polyamidin, joten kuituun ei tarvitse sekoittaa uusia materiaaleja sen vahvistamiseksi. Käyttämällä kierrätettyä polyamidia Ellos vähentää jätteen määrää sekä uusien raaka-aineiden ja resurssien käyttöä. Jäljitettävyyden varmistamiseksi ja sisällön todentamiseksi Ellos käyttää kierrätetyn materiaalin sertifiointeja, kuten GRS ja RCS.

FSC-sertifioitu puu
Puu on uusiutuva luonnonmateriaali. Valitettavasti tapahtuu myös laittomia puiden hakkuita tai hävityksiä, jotka eivät huomioi sosiaalisia ja oikeudellisia näkökulmia. Nämä hakkuut voivat vaikuttaa niin biologiseen monimuotoisuuteen kuin ekonomisiin osatekijöihinkin. Ellos käyttää FSC®-sertifioitua puuta – sertifikaatti varmistaa, että puu on kestävän kehityksen mukaisesti hakattu. Kaikki puutuotteet noudattavat EU:n puuasetusta koskien laillisesti hakattua puuta.

European Flax (Pellava)
Pellava on kestävä ja pehmeä materiaali, jolla on yleisesti ottaen huomattavasti pienemmät ympäristövaikutukset kuin puuvillalla ja polyesterillä. Pellava viljellään kylmemmässä ilmastossa eikä se altistu yhtä helposti tuhohyönteisille, jolloin sen viljelyssä ei tarvita kemiallisia torjunta-aineita samalla tavalla kuin puuvillan viljelyssä. European Flax-sertifikaatti varmistaa, että pellava on viljelty ympäristö huomioon ottaen sekä ilman keinokastelua, geenimanipuloitua satoa tai hukkaa. European Flax -sertifioitu pellava luokitellaan myös Cradle to Cradle -sertifioinnilla.

Hae lainaa »
Lisätietoa »