Mitä voit tehdä asiakkaanamme? - Ellos.fi
Ostoskori

Mitä voit tehdä asiakkaanamme?

Asiakkaanamme voit vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin kiinnittämällä huomiota meiltä ostamiesi tuotteiden käyttöön ja huoltoon.

Pesuohjeet ja ympäristö

Yksittäisen tuotteen ympäristövaikutuksia arvioitaessa on tärkeää huomioida sen koko elinkaari. Huomattava osa vaatteen ympäristövaikutuksista syntyy sen pesun, kuivauksen ja silityksen yhteydessä. Vaatehuollolla on siis väliä. Alla on vinkkejä siitä, kuinka voit ottaa ympäristön huomioon vaatehuollossa.

Pese täysiä koneellisia

Puolityhjä pesukone kuluttaa lähes yhtä paljon energiaa kuin täysi, joten pese täysiä koneellisia. Pesukertoja ja vajaita koneellisia vähentämällä säästät myös vettä ja pesuainetta.

Valitse matala lämpötila

Vaatteen pesuohjeeseen merkitään korkein suositeltu pesulämpötila. Koska nykyiset pesuaineet ovat hyvin tehokkaita, ei vaatteita tarvitse aina pestä korkeimmassa suositellussa lämpötilassa – alusvaatteita, pyyhkeitä ja liinavaatteita lukuunottamatta. Jos peset vaatteen 40 asteessa 60 asteen sijaan, vähennät energiankulutuksen lähes puoleen. Käytä ympäristömerkittyä pesuainetta ja annostele oikein. Pesuaineen liian runsas annostelu ei paranna pesutulosta. Oikeassa annostelussa on otettava huomioon veden kovuus. Suomessa vesi on yleensä pehmeää, jolloin pesuainetta tarvitaan vähemmän. Oman paikkakuntasi veden kovuuden saat yleensä selville paikallisen vesilaitoksen nettisivuilta.

Vältä rumpukuivausta

Kuivata pyykki ilman rumpukuivausta – säästät energiaa ja vaatteet eivät kulu. Kunnollinen linkous lyhentää vaatteiden kuivatusaikaa.

Pese harkiten

Vaatteita ei aina tarvitse pestä käytön jälkeen, vaan usein tuuletus riittää. Jos vaatteessa on pieniä tahroja, poista ne varovasti tahranpoistoaineella koko vaatteen pesemisen sijaan.

Villa ja silkki

Villaa ja silkkiä huolletaan lähes samalla tavalla. Ne ovat molemmat luonnonkuituja, joita ei tarvitse pestä usein. Villa- ja silkkivaatteet voi raikastaa usein vain tuulettamalla – mieluiten kosteassa ilmassa. Jos tuuletus ei riitä, käytä pesussa entsyymitöntä hienopesuainetta. Jos vaatteen voi pestä pesukoneessa, valitse villapesuohjelma tai hellävarainen pesuohjelma. Pesun jälkeen voit rullata vaatteen pyyhkeeseen liian veden poistamiseksi ja tasokuivata sitten vaatteen ilmavalla alustalla. Paksut villaneuleet ja huovutetut villatuotteet voi muotoilla kosteana muotoonsa. Säilytä paksut neuleet ja neuletakit makuuasennossa, sillä ne menettävät helposti muotonsa pitkään vaateripustimessa riippuessaan.

Pellava

Oikein hoidettuna pellava vain kaunistuu ja pehmenee ajan myötä. Pellava on parasta pestä hellävaraisella pesuohjelmalla. Myös käsin pestäessä pellava vaatii hellävaraista käsittelyä – älä kierrä tai hiero kangasta. Pellava jää pesun jälkeen usein ryppyiseksi, mutta voidaan silittää sileäksi. Värillisen pellavakankaan väri pysyy tasaisena, jos kangas silitetään nurjalta puolelta tai silitysliinan läpi. Pellavavaatteita säilyttäessä kannattaa välttää niiden viikkaamista, sillä niihin tulee helposti vekkejä. Ripusta pellavavaate mieluiten vaateripustimeen. Älä viikkaa pellavapyyhkeitä aina samasta kohdasta, sillä niiden kuidut voivat katketa.

Nahka

Nahka pysyy pitkään kauniina, jos se ei pääse kuivumaan. Nahkaa on hyvä puhdistaa ja kosteuttaa säännöllisesti, ja se on suojattava liian korkeilta lämpötiloilta tai suoralta auringonvalolta. Monien nahkatuotteiden pinnassa on sen kestävyyttä parantava käsittely, joka hylkii likaa ja tahroja, mutta nahkavaatteet on hyvä puhdistaa ainakin kerran vuodessa. Poista lika kostealla liinalla pyyhkimällä. Jos tarpeen, käytä hieman satula- tai sappisaippuaa. Käy läpi koko tuote äläkä hiero nahkaa kovasti. Mokkaa ja nupukkia ei saa pestä, vaan niiden puhdistus tehdään harjaamalla lika ja pöly säännöllisesti pois pehmeällä harjalla. Kun nahka on puhdistettu, sitä voi kosteuttaa nahkarasvalla tai nahanhoitoaineella. Kokeile ainetta ensin paikkaan, joka ei näy. Hiero sitten ainetta koko tuotteeseen – erityisen huolellisesti eniten kuluviin osiin. Anna kuivua muutama tunti ja pyyhi sitten ylimääräinen rasva pois nukkaamattomalla liinalla. Herkät vaatteet ja vaatteet, joissa on yksityiskohtia Vaatteita, joissa on yksityiskohtia kuten paljetteja tai kirjailuja, ja joissa on käsinpesumerkintä, ei aina voi pestä pesukoneessa vaikka koneessa olisikin käsinpesuohjelma, sillä pesukoneen rumpu voi vahingoittaa vaatetta. Pese herkät vaatteet aina pesupussissa koneella pestäessä.

Kierrätä ja käytä uudelleen

Valtaosa tuhansista jätteisiin heitetyistä tekstiilitonneista voitaisiin kierrättää tai uusiokäyttää. Kun et enää käytä käyttökelpoista vaatetta, lahjoita se ystävälle tai vaikkapa hyväntekeväisyysjärjestön kirpputorille. Näin pidennät vaatteen käyttöikää. Käyttökelvottomaksi kuluneista tekstiileistä voidaan tehdä uusia tekstiilikuituja tai eristemateriaaleja. Ota selvää asuinkuntasi kierrätysmahdollisuuksista ja kierrätä tekstiilit tehokkaasti.

Hae lainaa »
Lisätietoa »