QUICK QUESTIONS

Karin Kajjan Andersson


Karin Kajjan Andersson on kirjailija, luennoitsija ja kehoaktivisti. Hän pyrkii edistämään osallistavampaa ja tasa-arvoisempaa maailmaa, jossa vartalo saa olla sellainen kuin se on. Kajjan luo yhteiskunnallista keskustelua kirjassaan ”Livsviktigt: en handbok i kroppspositivt föräldraskap”, Instagram-profiilissaan @karinkajjan sekä monissa artikkeleissaan. Hän tuo esiin normivartaloa koskevia ongelmia ja luo tilan, jossa vartalot saavat olla sellaisia kuin ne ovat.

Photograph: Lisbet Spörndly

Yhdessä uusimmista kampanjavideoistamme Kajjan näyttelee yhtä päärooleista. Kampanjan yhteydessä haastattelimme häntä hänen työstään ja tulevaisuuden toiveistaan ja kysyimme, miksi hän hyväksyi roolin.

Making the film


What made you want to portray this role?


Haluan lisätä kehopositiivisuutta ja edistää erilaisten vartaloiden näkymistä. Kehoaktivistina se on aina tavoitteenani. Työskenneltyäni pitkään Elloksen ja juuri näiden kysymysten parissa kampanja tuntui hyvältä ja tärkeältä seuraavalta askeleelta. Minulle on tärkeää, että työ ei ole vain puhetta vaan konkreettisia muutoksia, jotka auttavat ihmisiä heidän suhtautumisessaan omaan kehoonsa. Toivon, että tämä video tekee juuri sen.

Att sprida kroppsacceptans och försöka bidra till bredare kroppslig representation är vad jag gör. Det är alltid mitt mål som kroppsaktivist.

In what way does the film speak to you?


Olen saanut osallistua videon tekemiseen alusta loppuun, joten se on minulle hyvin todellinen. Hahmoni läpikäymät asiat ovat sellaisia, joita olen joutunut itse käsittelemään. Rehellisesti sanottuna ei ole ollenkaan tavallista, että kampanjavideoissa näytetään paksu vartalo todenmukaisesti. Tässä videossa on kuitenkin useita kohtauksia, joissa saatoin olla henkilöhahmoni kautta juuri sellainen kuin olen. Vatsaa ei vedetä sisään, kuvakulmia ei valita vartalolle edullisimman kulman mukaan eikä vartaloa yritetä pienentää vaatteilla. Video on rehellinen, ja minä pyrin rehellisyyteen.



Is there something you recognize from your own life?


Kehoahdistus ja itseviha ovat seuranneet minua lapsuudesta asti. Ahdistuneet hetket peilin edessä sovittamassa uusia ja minulle sopimattomia vaatteita olivat minulle arkipäivää. Tunnistan tunteen ja uskon, että useimmat naiset (varsinkin ne, joiden vartalo ei ole normin mukainen) tunnistavat myös. Video ei kuitenkaan tuo esiin vain synkkiä ja raskaita hetkiä. Mukana on myös voimaa antavaa sisaruutta ja kehopositiivisuutta, kaksi asiaa, jotka onneksi myös tunnistan!



How was it making the film?


Se oli intensiivistä! Kyseessä on melko suuri tuotanto ja tiukka aikataulu, ja tuotannon aikana jouduin myös käsittelemään paljon tunteita ja muistoja. Kehoahdistuksen aiheuttaman kivun kuvaaminen laukaisee jotakin sisällämme. Lihasmuisti muistaa miltä kipu tuntuu, ja silloin voi olla vaikeaa pysyä neutraalina. Mutta tärkeä viesti, sen esittäminen ja vahvistavat kohtaukset, joissa henkilöhahmoni esiintyi vapaammin – niiden kuvaaminen oli uskomattoman hienoa.

Det finns absolut en triggande del i att porträttera smärtan i kroppsångest. Muskelminnet minns hur det känns och det är ibland tufft att försöka förhålla sig neutral då. Men det viktiga budskapet, representationen och de stärkande scenerna där min karaktär blir mer fri var också oerhört fint att få filma.

Your work


What is body activism to you?


Kehoaktivismissa on kyse muutoksen luomisesta itselle, muille ja koko yhteiskunnalle. Siinä havainnollistetaan ja selitetään, mikä tavassamme katsoa ja käsitellä vartaloita on haitallista, sekä näytetään että on muitakin vaihtoehtoja. Minulle on aina ollut tärkeää tarjota ratkaisuja eikä vain osoittaa ongelman olemassaoloa. Kehopositivismi tarjoaa paljon strategioita, joilla voidaan auttaa yksilöitä ja muuttaa rakenteita. Meidän aktivistien tulee kertoa niistä saatavilla olevin keinoin ja saada mahdollisimman moni ymmärtämään, että asiat, kuten laihuuden ihannointi ja rasvafobia, eivät saa ketään voimaan paremmin – päinvastoin.



When and how did it all start?


Ryhdyin seuraamaan muita kehoaktivisteja toisen lapseni syntymän jälkeen vuonna 2014. Minulle siinä oli silloin kyse itseni pelastamiselta itsetuhoiselta kierteeltä, jossa olin elänyt pitkään ja joka perustui oman vartaloni kontrolloimiseen, rankaisemiseen ja muuttamiseen. Huomasin pian kuinka hyväksi aivoilleni oli nähdä kaikki nämä kuvat ja videot vartaloista, jotka eivät olleet normin mukaisia. Aloin nähdä oman peilikuvani toisella tavalla ja suhtautua siihen kiltimmin. Kaikki alkoi siitä, ja muutama vuosi myöhemmin julkaisin ensimmäisen kehopositiivisen kuvani Instagramissa.



What do you wish you would have known growing up?


Monia asioita. Että kaikki vartalot ovat yhtä hyviä. Että olemme kaikki erilaisia eikä meidän tule pyrkiä muuttamaan erilaisuutta vaan hyväksyä se. Että saan vaatia omaa tilaa ja ruumiillista koskemattomuutta. Ja kenties kaikkein tärkeimpänä: kaikki mitä he sanoivat minusta ja vartalostani ja mitä minun olisi pitänyt tehdä voidakseni paremmin ja tullakseni paremmaksi ei pitänyt paikkaansa. Se oli väärin.



What do you think will happen in the next 10 years?


Luulen että yhä useammat kaupalliset toimijat, kuten Ellos, ymmärtävät erilaisten vartaloiden näyttämisen ja huomioimisen tärkeyden. Että kaikkea muuta tullaan pitämään ei-hyväksyttynä ja vanhoillisena. Uskon myös, että vartalon koko tulee olemaan syrjinnän peruste. Toivon myös, että useimpien mielestä kehopositiivisuus ja oman vartalon kuunteleminen on ehdottomasti terveellisin valinta, jonka voimme tehdä.

Made by women     |     #equallycreative     |     #equallywomen     |     #equallyellos    

Tarkistuslista


Muotiyrityksenä meille on tärkeää välittää todenmukainen kuva naisista ja naiseudesta – kuva, joka on salliva ja luo yhteenkuuluvuutta. Siksi olemme luoneet tarkistuslistan, jota pyrimme jatkuvasti täydentämään. Se toimii muistutuksena meille ja antaa teille mahdollisuuden nähdä, mitä me teemme edistääksemme terveellistä ja positiivista kuvaa naiseudesta.

1. Haluamme aina suojella ja kantaa vastuuta naisista ja naisten vartaloista.

2. Käytämme vartalotyypiltään, ihonväriltään ja ulkonäöltään erilaisia malleja ja arvostamme yhteenkuuluvuutta ja tasa-arvoa.

3. Emme koskaan parantele ja korjaa vartaloita, vaan näytämme ne juuri sellaisina kuin ne ovat.

4. Katamme tasa-arvoa ja naisten oikeuksia.

5. Vuodesta 2021 alkaen koulutamme henkilökuntaamme sisäisesti tasa-arvoon ja yhteenkuuluvuuteen liittyvissä kysymyksissä.