Osana Made by Women -aloitetta nostamme kampanjoissamme säännöllisin väliajoin esiin inspiroivia ja luovia naisia. Olemme antaneet kuvanveistäjä Sofia Fredricksin valita joitakin töitään ylelliseen Limited Edition -mallistoomme. Mallistossa on myös kolmen muun luovan naisen töitä. Sofian tuotteet, joiden keskiössä ovat naisvartalo ja vartalopositiivisuus, ovat kunnianosoitus naiselle ja naiseudelle.

Nimeni on Sofia Fredricks, olen 31-vuotias ja kotoisin Uumajasta, mutta asun nyt Skånen metsissä mieheni ja koirieni kanssa. Olen luova kierrätyskuvanveistäjä, keksin tittelin juuri nyt, mutta se kuvaa hyvin sitä mitä teen. Lyhyesti sanottuna olen ruukuntekijä. Luon uusia ruukkuja second hand -löydöistäni.

Sofia Fredricks

When did you start creating?

Tein ensimmäiset kierrätetyt Betuttad-ruukut toukokuun lopussa vuonna 2017 ja perustin Instagram-tilin, @betuttadkruka, myöhemmin samana kesänä.

Tell us about your work


Osallistun mallistoon Betuttad-ruukulla, josta on saatavana eri kokoja ja värejä. Kaikki tuotteet on valmistettu käsin kierrätysmateriaalista, joten ne ovat muodoltaan ja sävyiltään ainutlaatuisia.

Aloitin kuvanveiston vuonna 2013, kun olin juuri muuttanut Malmöhön. Olin aluksi täysin vailla yhteisöä, joten päätin tarttua vanhaan unelmaani ja kokeilla keramiikkaa. Menin kurssille ja huomasin pian, että pidin eniten dreijaamisesta. Siitä kaikki alkoi.

In what way does the female body influence your work?


Naisvartalo ja naisten ylävartalot ovat aina vaikuttaneet minuun. Ruukut olivat aluksi valokuvanäyttelyni rekvisiittaa. Kuvissa oli naisia, jotka tekivät arkiaskareitaan ylävartalo paljaana. Naiset saattoivat pelata koripalloa, leikata nurmikkoa tai istua kotisohvalla tilanteissa, joissa miesten on hyväksyttävää esiintyä ylävartalo paljaana. Halusin painottaa kuvilla sitä, miten patriarkaalinen kontrolli säätelee naisten vartaloa.

Kyse ei ole vain siitä, että naiset saavat paljastaa rinnat julkisilla paikoilla, vaan kyse on vapaudesta päättää itse samoissa tilanteissa, joissa miehet saavat tehdä itse omat valintansa. Vaihdoin valokuvat ruukkuihin siksi, että voisin julkaista töitäni Instagramissa. Julkaistessani kuvan äidistä lukemassa pojalleen Instagram poisti tilini sen sisältämän seksuaalisen sisällön vuoksi. Rakastan @betuttadkruka-tiliä monesta syystä, ja yksi niistä on se, että voin julkaista siellä vaikka kuinka paljon kuvia rinnoista. Samalla toivon voivani osallistua erilaisten siluettien esiintuomiseen. Ruukut luovat pienen, pienen aukon sensuuriin.
Where do you find inspiration?


Saan paljon inspiraatiota ja iloa, kun joku tunnistaa itsensä luomastani ruukusta tai maljakosta. Se antaa voimaa! Haluan aina luoda paljon erilaisia malleja, ja on upeaa nähdä vaikka 80 ainutlaatuista Betuttad-ruukkua tai -maljakkoa vierekkäin kuin armeijassa. Second hand -löytöjen uudelleenkäyttö on myös inspiroivaa. Jonkin täysin uuden keksiminen voi olla lannistavaa, kun taas jo olemassa olevien tavaroiden uudelleenkäyttö on mukavaa.

What advice would you give someone eager to start creating?


Seuraa omaa polkuasi! Älä kiirehdi vaan anna asioille aikaa, jotta ne ehtivät juurtua ja lähtevät kasvuun.

Uskon, että jatkan luomistyössäni samalla tiellä. Haluaisin laajentaa käsityötäni vaikka puutöihin voidakseni uudelleenkäyttää useampia materiaaleja. Haluan myös oppia enemmän kasvien ja kukkien kasvatuksesta ja olla enemmän kuin vain harrastelijafloristi.

Made by women     |     #equallycreative     |     #equallywomen     |     #equallyellos    
Lahjoitamme myyntivoiton Kvinna till Kvinna -järjestölle, joka pyrkii edistämään naisten oikeuksia sodista ja konflikteista kärsivissä maissa. Järjestö on vuodesta 1993 lähtien vaikuttanut satojentuhansien naisten elämään. Kvinna till Kvinna -järjestön johdonmukainen työ luo edellytyksiä ja mahdollisuuksia, ja Ellos haluaa olla mukana tukemassa tätä työtä.Made by women