Osana Made by Women -aloitetta nostamme kampanjoissamme säännöllisin väliajoin esiin inspiroivia ja luovia naisia. Olemme antaneet taiteilija Anna Mörnerin maalata käsin Ellos Collection -maljakoita ylelliseen Limited Edition -mallistoon, jossa on myös kolmen muun luovan naisen töitä. Annan työt, joiden keskiössä ovat naisvartalo ja vartalopositiivisuus, ovat kunnianosoitus naiselle ja naisellisuudelle.

Olen Anna Mörner ja työskentelen taiteilijana, kuvittajana ja suunnittelijana. Yhteisnimitys kaikelle mitä teen voisi olla luovan työn tekijä. Työskentelen hyvin laaja-alaisesti, joten minun on vaikea tiivistää työtäni yhteen sanaan tai merkkiin.

Anna Mörner

When did you start creating?

Olen kasvanut luovassa ja käsistään kätevässä perheessä, jossa on kannustettu luovuuteen jo varhain. Luominen on ollut osa lapsuuttani ja nuoruuttani, mutta vasta lukion jälkeen tunsin, että haluan opiskella taidetta. Pidin ensimmäisen näyttelyni Skånessa kesällä 2013.

Tell us about your work


Minun panokseni mallistoon on 10 Ellos-valikoiman maljakkoa, jotka olen maalannut käsin. Viime vuosina olen maalannut vintageposliinia, sillä mielestäni voimme koko ajan katsoa ympärillemme ja käyttää jo olemassa olevia tuotteita tai materiaaleja sen sijaan, että loisimme aina uutta. Työtavan hyödyntäminen ison yrityksen, kuten Elloksen, kanssa tuntuu siksi aivan erityisen hauskalta! Itse maalaus on kunnianosoitus kesälle, tanssille ja vapaudelle. Innoittajana minulla oli Niki de Saint Phalle -veistoksia, jotka edustavat minulle vapautta. Juuri nyt minulla on kausi, jolloin haluan maalata köynnöskasveja ja lehtiä, ja ne sopivat mielestäni hyvin yhteen tanssivan naisen kanssa.

Luomistyöni on opintojen ja monien tuntien harjoittelun tulos. Olen käynyt taidebasaarin, jossa opin erilaisten tekniikoiden perusteet, ja sen jälkeen olen harjoitellut oman kiinnostukseni perusteella.

In what way does the female body influence your work?


Taidekouluissa olemme maalanneet paljon croquis-piirustuksia, jotka opettavat hahmotusta ja suuntia, ja mallit ovat olleet usein naisia. Näin naisvartalolla on ollut suuri merkitys luomistyölleni – olen oppinut hahmottamaan ja piirtämään naisten vartaloita. Urani alussa maalasin usein ääriviivamaalauksia, joiden aiheena oli nainen. Olen paljosta kiitollinen naisvartalolle, sekä piirustustaitojen oppimisesta että aiheesta.

Taiteilijana olo merkitsee minulle vapautta ilmaista itseäni visuaalisesti ja tehdä sitä, mistä pidän eniten. Naistaiteilijan ammatti muistuttanee monia muita aloja – naiset laskuttavat työstään yleisesti ottaen liian vähän, ja heidän on vaikea nähdä oman aikansa ja luomistyönsä arvoa. Minäkään en ole poikkeus, vaan työstän asiaa jatkuvasti.
Where do you find inspiration?


Juuri nyt suurin inspiraationlähteeni ovat kasvit – aaltoilevat lehdet ja suuret maalaukset, jotka saavat minut tuntemaan kuin astuisin toiseen maailmaan. Se on upeaa!

What advice would you give someone eager to start creating?


Älä mieti liikaa vaan ryhdy toimeen. Jos tavoitteesi on saada taiteellesi näkyvyyttä, perusta töillesi erillinen Instagram-tili. Minusta tuntui hyvältä, etten ”häirinnyt” ketään taiteellani ja että tilin seuraaminen oli vapaaehtoista. Ensimmäiset kerrat olivat pelottavia, mutta se kuuluu asiaan! Jos haluaa saavuttaa jotakin, täytyy uskaltaa heittäytyä. Kaikki ei ehkä mene niin kuin olit ajatellut, mutta se voi kehittyä joksikin muuksi. Pahinta mitä voi tapahtua on, että yritit, mutta mitään ei tapahtunut. Silloin olet ainakin antanut itsellesi mahdollisuuden.

Tulevaisuudessa uskon tekeväni enemmän veistoksia ja työskenteleväni 3D-töiden parissa enemmän kuin nyt. Saatan myös kokeilla valokuvausta ja videokuvausta. Saa nähdä! Toivon, että tunnen jatkossakin samaa luomisen iloa ja haluan jatkaa luovaa työtäni.

Made by women     |     #equallycreative     |     #equallywomen     |     #equallyellos    
Lahjoitamme myyntivoiton Kvinna till Kvinna -järjestölle, joka pyrkii edistämään naisten oikeuksia sodista ja konflikteista kärsivissä maissa. Järjestö on vuodesta 1993 lähtien vaikuttanut satojentuhansien naisten elämään. Kvinna till Kvinna -järjestön johdonmukainen työ luo edellytyksiä ja mahdollisuuksia, ja Ellos haluaa olla mukana tukemassa tätä työtä.Made by women