Tunnelmavalo


Valon määrä: 125 – 470 lm
Värilämpötila: 2500 – 3000 K
Energiansäästö- tai LED-lamput. Useimmat LED-lamput toimivat myös himmentimen kanssa.

Himmennettävä valo


Kaikki halogeenilamput voidaan himmentää. Useimmat LED-lamput voidaan myös himmentää. Tietyt energiansäästölamput voidaan himmentää, mutta valon väri muuttuu himmennettäessä.

Illallisvalo


Valon määrä: 430 – 800 lm
Valitse 1000 lm, kun haluat erittäin voimakkaan valon.
Värilämpötila: 2500 – 3000 K
Mikäli haluat himmentää valaistusta romanttista kynttiläillallista varten, valitse halogeenilamppu. Myös tietyt himmennettävät LED-lamput, joissa on korkea valovirta, sopivat.

Keittiövalo


Valon määrä: 750 – 1000 lm
Värilämpötila: 2700 – 4000 K
Energiansäästölamput, LED-lamput tai pienloistelamput.

Työvalo


Valon määrä: 430 – 1000 lm
Värilämpötila: 2500 – 4000 K
Energiansäästölamput, LED-lamput tai pienloistelamput.

Kylpyhuonevalo


Valon määrä: 430 – 800 lm
Valitse 1000 lm, kun haluat erittäin voimakkaan valon.
Värilämpötila: 2500 – 3000 K
Energiansäästölamppu yleisvaloksi. Meikkausvaloksi suositellaan halogeeni- tai LED-lamppua, jossa valon väri on lämmin valkoinen tai valkoinen. Halogeenispottien sijaan on olemassa tehokkaita halogeeni- ja LED-vaihtoehtoja.

Lukuvalo


Valon määrä: 430 – 1000 lm
Värilämpötila: 2700 – 4000 K
Energiansäästölamput tai LED-lamput. Mikäli sinulla on valaisin, jossa käytetään halogeeniheijastinlamppua, on siihen olemassa tehokkaita halogeenivaihtoehtoja, LED-lamppuja ja joitakin sopivia energiansäästölamppuja.

Yleisvalo


Valon määrä: 430 – 800 lm
Valitse 1000 lm, kun haluat erittäin voimakkaan valon.
Värilämpötila: 2500 – 3000 K
Mikäli katossasi on halogeenispotit, voidaan ne korvata tehokkailla halogeenilampuilla. LED-tekniikka kehittyy nopeasti, joten pidä silmällä myös uusia LED-tuotteita.
Termit ja käsitteet


LUMEN (LM)
Valon määrän eli valovirran mittari on nimeltään lumen. Arvo, joka kertoo kuinka paljon valoa valonlähde tuottaa.

WATT (W)
Watti määrittää lampun tehon. Mitä suurempi watti-arvo lampussa on, sitä enemmän se kuluttaa sähköä. Hehkulampussa 10%:a energiasta muuttuu valoksi ja loput lämmöksi. Tehokkaat halogeenilamput, energiansäästölamput ja LED-lamput muuttavat enemmän energiaa valoksi. 60 watin hehkulamppu voidaan korvata 11–13 watin energiansäästölampulla, ja valovirta on silti sama.

KELVIN (K)
Kelvin ilmoittaa lampun värilämpötilan, eli valon värin. Tavallisimmat valon värit ovat lämmin valkoinen ja valkoinen. Mitä korkeampi värilämpötila, sitä kylmempi on lampun tuottaman valon väri. Korkeampi värilämpötila antaa paremman värintoiston ja asiat erottuvat paremmin.

HIMMENNETTÄVIÄ
Kaikki valaisimet ovat himmennettäviä, jos niihin liitetään ulkoinen himmennin ja jos tuotetiedoissa ei muuta mainita. Valonlähde ratkaisee, onko valaisin himmennettävä vai ei. Ei himmennettävä on valaisin, jossa on kiinteä, ei himmennettävä LED-valonlähde. Mikäli valaisin ei ole himmennettävä, se ilmoitetaan. Muissa tapauksissa on mahdollista käyttää ulkoista himmennintä edellyttäen, että valonlähteet ovat himmennettäviä.

IP-LUOKKA
IP-luokka kertoo laitteen koteloinnin tiiviyden. Se määrittää laitteen suojauksen vieraita esineitä ja vettä vastaan. Pölyhiukkaset lasketaan vieraiksi esineiksi.

CE
Merkintä takaa, että tuote täyttää tuotetta koskevien EU:n direktiivien ja asetusten olennaiset vaatimukset.


Shoppaile valaisimia
Watista lumeniin

* Arvioidut arvot. Ei koske heijastinlamppuja. Vaihteluväli johtuu siitä, että eri lampputyypit antavat hieman erilaisia arvoja. Eroa ei havaitse paljaalla silmällä.

OTA HUOMIOON! Energiansäästölamput sisältävät elohopeaa, ja kaikenlaiset lamput tulee viedä kierrätykseen. Älä heitä jätteisiin tai lasinkierrätykseen. Lue lisää.