Kaunis kattaus kohottaa tunnelmaa sekä aamiaisella, iltapäiväkahvilla että juhlaillallisilla. Se tekee hetkestä hieman ylellisemmän. Miten katat pöydän parhaalla tavalla? Olemme koonneet parhaat pöytäkattausvinkkimme hetkiin, jolloin haluat hemmotella joko itseäsi tai vieraitasi. Lue lisää ja opi uutta!

Kattaus – pikakurssi5 NOPEAA VINKKIÄ

1. Aterimet asetetaan uloimmasta sisimpään, sillä niitä käytetään siinä järjestyksessä. Poikkeuksena jälkiruoka-aterimet, jotka sijoitetaan lautasen yläpuolella.

2. Haarukka sijoitetaan aina vasemmalle, veitsi ja ruokalusikka oikealle.

3. Varaa noin 60 cm pöytätilaa jokaiselle kattaukselle.

4. Aseta punaviinilasi samaan linjaan lautasen keskikohdan kanssa ja vesilasi samaan linjaan veitsen kanssa. Valkoviinilasi asetetaan punaviinilasin ja vesilasin väliin.

5. Älä kata pöytään liian korkeita kynttilänjalkoja tai kukkakimppuja, jotta vieraat näkevät toisensa rajoituksetta.

Lautasliina Ivory 40x40 cm 19.99 EUR

AterimetATERIMIEN ASETTELU

Aseta haarukka lautasen vasemmalle puolelle ja veitsi oikealle, jos haluat perinteisen kattauksen. Jos aterialla käytetään ruokalusikkaa, myös se asetetaan oikealle. Alkuruoka-aterimet asetetaan uloimmaksi ja lämpimän ruoan aterimet lähimmäksi lautasta. Kummatkin veitset asetetaan terä sisäänpäin.

Jälkiruoka-aterimet asetetaan aina vaakasuoraan lautasen yläpuolelle. Jos käytössä on sekä jälkiruokahaarukka että jälkiruokalusikka, asetetaan haarukka sisimmäksi. Tässä tapauksessa haarukan varsi on vasemmalla ja lusikan varsi oikealla. Jos käytössä on vain haarukka tai lusikka, asetetaan se aina varsi oikealle.

LasitLASIEN JÄRJESTÄMINEN

Lasit tulee sijoittaa sen mukaan, miten niitä käytetään päivällisellä. Vesilasi asetetaan uloimmaksi oikealle, sillä sitä käytetään aterian alusta loppuun asti. Seuraavaksi tulee mahdollinen snapsilasi, sen jälkeen alkuruokalasi, joka on yleensä olut- tai valkoviinilasi. Seuraavana on pääruokalasi, joka on usein punaviinilasi. Punaviinilasin tulee olla samassa linjassa lautasen keskikohdan kanssa. Viimeiseksi sijoitetaan jälkiruokaviinin tai makean väkevän alkoholijuoman lasi.

Lautasliinat Malva 100% pellavaa, 2/pakk. 12.99 EUR

Lasit Vanity, 4/pakk. 34.99 EUR

Aterinsetti Dine, 16 osaa 54.99 EUR

AstiatASTIOIDEN KATTAMINEN

Astiat katetaan perinteisesti niin, että alkuruokalautanen asetetaan pääruokalautasen päälle, kun taas leivälle ja voille tarkoitettu lautanen asetetaan haarukasta vasemmalle. Jälkiruokakupit ja -vadit tuodaan pöytään vasta, kun on jälkiruoan aika.

Klassiset valkoiset ja vaaleat sävyt ovat ajankohtaisia vuodesta toiseen. Voit myös ilmentää persoonaasi kattauksessa, joten jos rakastat värejä ja kuvioita, anna sen näkyä valinnoissasi.

LautasliinatKORISTELE TEKSTIILEILLÄ

Lautasliinat ovat sekä käytännöllisiä että toimivat kauniina koristeina. Niiden avulla saat kattaukseen tyyliä ja tunnelmaa. Aseta lautasliina joko lautasen vasemmalle puolelle tai keskelle lautasta ja taittele se sopivalla tavalla. Lautasliina taitellaan tilanteen mukaan – pieniin tilaisuuksiin sopii eleetön taittelu ja juhliin näyttävämpi taittelu.

Lautasliinojen materiaalissa suositaan nykyään yhä enemmän pellavaa ja puuvillaa, jotka ovat kummatkin sekä kestäviä että kauniita materiaaleja. Suurille kutsuille sopivat hyvin myös paksusta paperista valmistetut lautasliinat.

LautasliinaopasLautasliinat voivat kohottaa pöytäkattauksen uudelle tasolle. Tarvitsetko inspiraatiota lautasliinojen taitteluun? Tutustu lautasliinaoppaaseemme, saat sieltä vinkkejä helppoihin ja kauniisiin taitteluihin!

KLASSINEN SIDOTTU LAUTASLIINA
Yksinkertainen ja klassinen taittelu tuo koristeellisuutta kattaukseen. Tartu lautasliinaan keskeltä ja taita se kaksin kerroin. Sido se sen jälkeen kiinni kauniilla nauhalla tai lautasliinarenkaalla. Halutessasi voit viimeistellä lautasliinan yksinkertaisella kukalla tai muulla vihreällä kasvilla, vaikkapa rosmariininoksalla.

KAKSINKERTAINEN LAUTASLIINA
Klassinen, ajaton ja samalla erittäin helppo toteuttaa. Taita lautasliina auki ja sen jälkeen suorakaiteenmuotoiseksi. Silitä lautasliina ennen taittelua erityisen ylellisen ilmeen saamiseksi. Voit asettaa aterimet lautasliinan päälle.

SOLMU
Tyylikäs, boheemi ja aavistuksen leikkisä taittelu. Kääri lautasliina rullalle ja tee keskelle solmu – tämän helpompaa ei voi enää olla! Täydellinen valinta silloin, kun vieraita tulee paljon eikä sinulla ole aikaa taitella huolella jokaista lautasliinaa.

RULLA
Klassikko, joka toimii aina! Kääri lautasliina rullalle ja kiinnitä se nauhalla, vihreällä kasvilla tai vaikkapa lautasliinarenkaalla! Meiltä löydät laajan valikoiman lautasliinarenkaita – täydellinen yksityiskohta, joka kohottaa kattauksen ilmettä!

Pöytäliina Ivory 39.99 EUR

PöytäliinaALOITA PÖYTÄLIINASTA

Pöytäliina luo juhlavan vaikutelman ja vaimentaa aterimien ääntä. Pöytäliinan koko määräytyy pöydän mukaan, mutta usein valitaan pöytäliina, joka ulottuu 20–30 cm pöydän reunan yli. Jos pöytäsi leveys on 100 cm, valitse pöytäliina, jonka leveys on 140–160 cm.

Nykyään on saatavana paljon erivärisiä ja -kuvioisia pöytäliinoja. Klassinen valkoinen pöytäliina on aina ajankohtainen. Voit valita pöytäliinan myös oman persoonasi tai sesongin mukaan. Hillitty punainen tai vihreä pöytäliina sopii hyvin talveen, ja vaaleat pöytäliinat ovat hyvä valinta kesällä.

#WEKNOWTABLESETTING #FOREVERYMOMENT

Kattaustrendit 2023

VÄRIT ja TABLESCAPING

DARIA syvät lautaset 26 cm, 2/pakk. 40 EUR

Lautasliinat Malva Scallop 40x40 cm, 2/pakk. 12 EUR

Värikäs trendi jatkuu tänäkin vuonna. Kata kauniilla pastelliväreillä ja maanläheisillä sävyillä ja yhdistele rohkeasti. Poimi värit kukkakimpusta tai inspiroidu kynttilänjalkojen eri sävyistä. Vain mielikuvitus on rajana!

Pöytäliina Malva 100% pellavaa, 140x140 cm 49.99 EUR

DARIA syvät lautaset 26 cm, 2/pakk. 40 EUR

Toinen vahvassa nousussa oleva trendi on ”tablescaping”, mikä tarkoittaa sitä, että pöytä katetaan aaltoilevan maiseman tapaan. Tässä tyylissä runsaus on valttia. Kattauksessa hyödynnetään astioiden korkeutta, kauniisti taiteltuja pöytäliinoja, kukka-asetelmia ja koristeellisia elementtejä. Pöytä on kuin maalauspohja, johon lisätään kaikkea, mikä on mielestäsi kaunista.

#WEKNOWTABLESETTING #FOREVERYMOMENT