Ympäristövaikutukset

Työ ympäristövaikutustemme vähentämiseksi käy käsi kädessä kulutasomme pienentämisen kanssa – haluamme käyttää resursseja tehokkaammin. Arvioimme toimintamme ympäristövaikutuksia vuosittaisella ympäristöraportoinnilla, ja haluamme parantaa tuloksiamme jatkuvasti.

Painotamme seitsemää osa-aluetta omien ja tavarantoimittajiemme ympäristövaikutusten vähentämisessä:

  • Tilojemme energiankulutuksen pienentäminen
  • Siirtyminen uudistuvan ja alkuperämerkityn energian käyttöön
  • Kuljetuksista ja matkoista aiheutuvien ilmastovaikutuksien pienentäminen
  • Ympäristöystävällisesti ja ekologisista materiaaleista valmistettujen tuotteiden määrän lisääminen
  • Haitallisten kemikaalien käytön vähentäminen tuotteidemme valmistuksessa
  • Tehtaidemme likaisten jätevesien määrän vähentäminen
  • Jätteiden lajittelun tehostaminen

Energia

Pyrimme tehostamaan ja vähentämään energiankulutusta toimintamme kaikilla tasoilla.

Kuljetukset

Suurin osa pitkistä kuljetuksistamme tapahtuu meriteitse. Laivat ovat energiatehokkaita, sillä ne kuljettavat suuria määriä tavaroita – niiden ympäristövaikutukset ovat lentokoneita ja autoja pienemmät. Pyrimme aktiivisesti vähentämään lentokuljetuksia. Pakkaamme tuotteet niin, että ne vievät kuljetuksissa mahdollisimman vähän tilaa.

Tuotteet ja tuotepakkaukset

Meillä on pitkä kokemus kierrätyksestä, ja olemme jäsenenä pohjoismaisissa organisaatioissa, jotka kierrättävät pakkauksia ja elektroniikkaa. Ellos on mm. sähkötuotteita kierrättävän Serty ry:n jäsen.

Pesuohjeet ja ympäristö

Yksittäisen tuotteen ympäristövaikutuksia arvioitaessa on tärkeää huomioida tuotteen koko elinkaari. Huomattava osa vaatteen ympäristövaikutuksista syntyy sen pesun, kuivauksen ja silityksen yhteydessä. Vaatehuollolla on siis väliä. Alla on vinkkejä siitä, kuinka voit ottaa ympäristön huomioon vaatehuollossa.

Pese täysiä koneellisia

Puolityhjä pesukone kuluttaa lähes yhtä paljon energiaa kuin täysi, joten pese täysiä koneellisia. Pesukertoja ja vajaita koneellisia vähentämällä säästät myös vettä ja pesuainetta.

Valitse matala lämpötila

Vaatteen pesuohjeeseen merkitään korkein suositeltu pesulämpötila. Koska nykyiset pesuaineet ovat hyvin tehokkaita, ei vaatteita tarvitse aina pestä korkeimmassa suositellussa lämpötilassa – alusvaatteita, pyyhkeitä ja liinavaatteita lukuunottamatta. Jos peset vaatteen 40 asteessa 60 asteen sijaan, vähennät energiankulutuksen lähes puoleen.

Käytä ympäristömerkittyä pesuainetta ja annostele oikein

Valitse ympäristömerkitty pesuaine, jolloin varmistat sen ympäristöystävällisyyden tuotannon, käytön ja jätehuollon osalta. Pesuaineen liian runsas annostelu ei paranna pesutulosta. Oikeassa annostelussa on otettava huomioon veden kovuus. Suomessa vesi on yleensä pehmeää, jolloin pesuainetta tarvitaan vähemmän. Oman paikkakuntasi veden kovuuden saat yleensä selville paikallisen vesilaitoksen nettisivuilta.

Vältä rumpukuivausta

Kuivata pyykki ilman rumpukuivausta – säästät energiaa ja vaatteet eivät kulu. Kunnollinen linkous lyhentää vaatteiden kuivatusaikaa.

Pese harkiten

Vaatteita ei tarvitse aina pestä käytön jälkeen, vaan usein tuuletus riittää. Jos vaatteessa on pieniä tahroja, poista ne varovasti tahranpoistoaineella koko vaatteen pesemisen sijaan.

Kierrätä vaatteet, joita et enää käytä

Kun et enää halua käyttää käyttökelpoista vaatetta, lahjoita se ystävälle tai vaikkapa hyväntekeväisyysjärjestön kirpputorille. Näin pidennät vaatteen käyttöikää.

Villa ja silkki

Villaa ja silkkiä huolletaan lähes samalla tavalla. Ne ovat molemmat luonnonkuituja, joita ei tarvitse pestä usein. Villa- ja silkkivaatteet voi raikastaa usein vain tuulettamalla – mieluiten kosteassa ilmassa. Jos tuuletus ei riitä, käytä pesussa entsyymitöntä hienopesuainetta. Jos vaatteen voi pestä pesukoneessa, valitse villapesuohjelma tai hellävarainen pesuohjelma. Pesun jälkeen voit rullata vaatteen pyyhkeeseen liian veden poistamiseksi ja tasokuivata sitten vaatteen ilmavalla alustalla. Paksut villaneuleet ja huovutetut villatuotteet voi muotoilla kosteana muotoonsa. Säilytä paksut neuleet ja neuletakit makuuasennossa, sillä ne menettävät helposti muotonsa pitkään vaateripustimessa riippuessaan.

Pellava

Oikein hoidettuna pellava vain kaunistuu ja pehmenee ajan myötä. Pellava on parasta pestä hellävaraisella pesuohjelmalla. Myös käsin pestäessä pellava vaatii hellävaraista käsittelyä – älä kierrä tai hiero kangasta. Pellava jää pesun jälkeen usein ryppyiseksi, mutta voidaan silittää sileäksi. Värillisen pellavakankaan väri säilyy tasaisena, jos kangas silitetään nurjalta puolelta tai silitysliinan läpi. Pellavavaatteita säilyttäessä kannattaa välttää niiden viikkaamista, sillä niihin tulee helposti vekkejä. Ripusta pellavavaate mieluiten vaateripustimeen. Älä viikkaa pellavapyyhkeitä aina samasta kohdasta, sillä niiden kuidut voivat katketa.

Nahka

Nahka pysyy pitkään kauniina, jos se ei pääse kuivumaan. Nahkaa on hyvä puhdistaa ja kosteuttaa säännöllisesti, ja se on suojattava liian korkeilta lämpötiloilta tai suoralta auringonvalolta. Monien nahkatuotteiden pinnassa on sen kestävyyttä parantava käsittely, joka hylkii likaa ja tahroja, mutta nahkavaatteet on hyvä puhdistaa ainakin kerran vuodessa. Poista lika kostealla liinalla pyyhkimällä. Jos tarpeen, käytä hieman satula- tai sappisaippuaa. Käy läpi koko tuote äläkä hiero nahkaa kovasti. Mokkaa ja nupukkia ei saa pestä, vaan niiden puhdistus tehdään harjaamalla lika ja pöly säännöllisesti pois pehmeällä harjalla. Kun nahka on puhdistettu, sitä voi kosteuttaa nahkarasvalla tai nahanhoitoaineella. Kokeile ainetta ensin paikkaan, joka ei näy. Hiero sitten ainetta koko tuotteeseen – erityisen huolellisesti eniten kuluviin osiin. Anna kuivua muutama tuntia ja pyyhi sitten ylimääräinen rasva pois nukkaamattomalla liinalla.

Herkät vaatteet ja vaatteet, joissa on yksityiskohtia

Vaatteita, joissa on yksityiskohtia kuten paljetteja tai kirjailuja, ja joissa on käsinpesumerkintä, ei aina voi pestä pesukoneessa vaikka koneessa olisikin käsinpesuohjelma, sillä pesukoneen rumpu voi vahingoittaa vaatetta. Pese herkät vaatteet aina pesupussissa koneella pestäessä.

Valitettavasti tuote on loppuunmyyty! Tutustu hakutoimintoomme tai etsi vastaavaa tuotetta tuotevalikoista.